BLOG

Samen kiezen is moeilijker gemakkelijker! Of niet?


Hilde en Stefan hebben een dilemma. Gaat Hilde haar baan op zeggen om eindelijk full time te kunnen schrijven aan het boek waarmee ze al zo lang bezig is? Of blijft ze nog lesgeven aan de universiteit, waaraan ze al twintig jaar verbonden is? Ze wil haar collega’s niet in de steek laten en liefst ook nog wat vruchten plukken van de jarenlange investering in team en curriculum. Haar man Stefan vindt dat ze haar hart moet volgen, ook als daarmee zijn wens om vervroegd met pensioen te gaan onvervulbaar wordt. Hij vindt zijn werk echter al een poos niet meer zo leuk... Ze komen er niet uit en maken een afspraak om een kralenspel te komen doen.

Het kralenspel is een variant op de socratische dialoog die dilemma’s in beeld brengt en leidt naar een idee dat het dilemma overstijgt. Deelnemers onderzoeken stap voor stap hun situatie aan de hand van vragen en verkenningen die op dat moment aan de orde zijn. Het onderzoek volgt de niveaus van de tetractys, een driehoekige stapeling van ‘kralen’ die elk staan voor een specifieke vraag.

In het onderste niveau breng je de feiten en de kwestie in kaart aan de hand van de onderste vier kralen: Wat is een concrete situatie waarin het dilemma zich voordoet? Hoe is de situatie ontstaan? Wat gebeurt er als je niks zou doen? Welke vraag speelt hierin eigenlijk voor jou?

Met deze vraag in het achterhoofd onderzoek je het tweede, persoonlijke / gevoelsmatige niveau. Dit doe je, aan de hand van vragen rondom buik, hoofd en hart, de drie centra van motivatie in de Griekse filosofie. Waar ben je bang voor? Welke waarden wil je hoog houden? Wat staat je te doen als je de vraag die je jezelf gesteld hebt in het eerste spelniveau wil beantwoorden? Ofwel, volgens de Griekse mythologie: wat zou de held doen en welk offer zou hij daarbij moeten brengen?

Vervolgens bepaal je het speelveld van mogelijke denkrichtingen door twee polen te definiëren. Dit zijn twee uitersten die je beide wilt vermijden. Vergelijk de opdracht van Odysseus die alleen thuis kon komen door zijn schip te manoeuvreren tussen de draaikolk van Charybdis die zijn schip zou vernietigen en de zeskoppige draak Scylla die zijn bemanning zou doden.

Vanuit de onderste twee lagen van het spel ga je tussen deze twee polen op zoek naar het juiste midden. Dit is kraal tien, die je een denkrichting geeft op basis van de informatie die het kralenspel heeft opgeleverd. Dit kan een maatstaf zijn, een visie, een idee of een zogenaamd orakel. In dat geval spreekt de begeleider van het spel zijn verbeeldingskracht aan en formuleert een poëtische tekst die zowel troost als richting biedt.

Bij Hilde en Stefan ging het om een gezamenlijk dilemma. Tot hun verrassing nodigden we hen uit om ieder hun eigen kralenspel te spelen. Ze konden daardoor ophouden voor elkaar te denken en er ontstond onmiddellijk ruimte rond het vraagstuk.

In het kralenspel ontdekten ze wat hen persoonlijk te doen stond op basis van eigen waarden in leven en werk. Het kralenspel laat je zien hoe je een dilemma te lijf te kunt gaan op een manier die past bij jou. Stefan en Hilde namen blij afscheid. Ervan overtuigd dat ze er samen uit gingen komen. Hun beider orakels zorgvuldig opgeborgen in een mapje: ‘Om nog vaak te lezen’.

(Nieuwsgierig hoe het hen inmiddels vergaat? Stefan heeft een stevig gesprek gevoerd met zijn collega’s over een andere verdeling van taken en Hilde gaat afscheid nemen van haar werk nadat ze een aantal specifieke, afgebakende opdrachten heeft afgerond. Binnenkort begint een nieuwe fase in hun leven!)


Sta je ook voor een keuze en wil je weten wat een kralenspel kan doen om je dilemma’s bij de kop te pakken of een visie te formuleren? Alleen, met zijn tweeën of met je team? Je bent welkom bij Radius! Stuur een e-mail naar info@radius-svp.nl.